Omvärldsanalys

Två saker som för tillfället är legitima:

  • att på politisk nivå höfta fram beslut som man tror/hoppas/vill kommer att gynna miljön på något vis och skita i att det är uppenbart att de kommer att få förödande konsekvenser ur en samhällsaspekt och dessutom inte angriper den egentliga kärnan.
  • att håna lastbilschaufförer.


"spånar"



(den där bilden skulle väl egentligen passa bättre till det förra inlägget, men men...)


Kommentarer
Postat av: Fisken

Hmmm...jag förstår hur du menar.

Jag är ju åkarunge. Jag livnär mig på logistik. Jag har jobbat både som transportköpare och på terminal. Två av mina bästa vänner har åkerier.

ÄNDÅ vill jag hävda att countrymusiken hade försvunnit ur Sverige med Mats Rådström på början av 80-talet om det inte vore för lastbilschaufförer.

2010-11-11 @ 09:14:58
URL: http://dumbasfisken.blogg.se/
Postat av: Noni

Angående punt 1: jag är inte bara åkare utan även samhällsanalytiker, så jag betraktar verkligen inte transportbranchen enbart med åkarglasögonen på näsan, utan också utifrån ett samhällsperspektiv (både globalt och nationellt). Är besviken och bitter, det har varit lite väl mycket på sista tiden. Skulle exempelvis vilja se en gedigen konsekvensanalys på förslaget om avgiftsfinansiering av Transportstyrelsen.



Angående punkt två så har jag noterat både på bloggar och på facebook under en längre tid, att begreppet lastbilschaufför i princip fungerar som ett skällsord idag. En gång rev jag ifrån om det ganska rejält, men kallades då genast bajsnödig. Det är tydligen meningen att jag ska vara the bigger person och enbart tycka att det är hur roligt som helst när folk snackar skit om mina anställda och mitt yrkesval. Jag ska ha förståelse för att folk nedvärderar och hånar mitt livsverk. Och dom ska inte behöva ha någon förståelse för mig. Men visst, dom skojar väl bara, dom är säkert innerst inne jätte tacksamma över att kunna gå runt hörnet och in på Ica och enkelt införskaffa en påse med chips om dom känner för det.



Summan av kardemumman: sambandet mellan dessa två i relation till synes udda punkter, är att de har samma stomme, men det rör sig om en macro-respektive micronivå. Myndigheter och politiker tar transportbranchen för given och utnyttjar åkarna på alla tänkbara vis. Gemene man tar också transportbranchen för given och nedvärderar lastbilschaufförer (och hur PK som helst är det).



För övrigt så har jag noterat att just country har blivit ytterst poppis att lyssna på inom de militära yrkena, har de alltså lastbilschaufförerna att tacka för det? Dessutom har jag noterat att dansbandsgengren är otroligt het bland truckers idag. Men dansbandsgengren har ju i och för sig vunnit mark bland hela svenska folket på sista tiden.

2010-11-11 @ 11:59:30
Postat av: Fisken

Ang punkt 1: Well jag är det INTE så du vinner alla dagar där. Jag vet dock att åkrinäringen fått mycket stryk och rätt ofta oförtjänt. Självfallet så inser jag att ÄVEN om vi (genom magi?) skulle kunna tredubbla kapaciteten av spårbunden transport och tredubbla antalen cykelbud så skulle ändå behovet av vägtransporter kvarstå till 95%.



Ang punkt 2: så hoppas och tror jag att folk skämtar. Chaufförer, terminaldrägg och åkare är onekligen viktiga delar av vårt samhälle. Jag tror inte att det är allmänt känt vad det kostar att hyra en bil med chaufför per timme eller hur sjukt LITE det kostar att skicka en pall till ex Töcksfors dit INGEN åkare kör frivilligt.



Ang punkten övrigt: Om du har rätt i att både dansband och Country kommer ifrån åkerinäringen så tycker jag ändå att det är värt att överväga att förbjuda näringen och ta kaoset. ;-)

2010-11-11 @ 13:45:48
URL: http://dumbasfisken.blogg.se/
Postat av: Noni

Punkt 1: Fisk, du är så klok! Jag har bara varit bloggbekant med dig under ett fåtal dagar men kan redan dra den slutsatsen. Asså även när jag skiter fullständigt i att jag är åkare och enbart med mitt samhällsanalytiska öga betraktar hur makthavarna hanterar transportbranchen, så kan jag inte annat än definiera effekterna som förödande för det svenska samhället, både ur ett nationellt och ett globalt perspektiv. Det är så tydligt att det mesta rör sig om politik och allvarligt talat - svensk politik är inte allt för ofta genomtänkt. Man kan fråga sig hur många gånger politikerna ska kunna gömma sig bakom devisen "oj, det där kunde vi inte förutspå, det ska vi rätta till och vi är hemskt ledsna att så många hamnat i kläm" tre år efter att ett beslut trätt i kraft.



Punkt 2: Det är hur som haver spännande att folk har en homogen syn på lastbilschaufförer. Jag menar, det finns ju ex antal av dem. En syrian som jag känner kör tankbil åt Shell. Vilka egenskaper är det som slår igenom hos honom, de som är typiska för lastbilschaufförer eller de som är typiska för syrianer?



Punkt 3: En av mina chaufförer har börjat lyssna så smått på dansband. Jag har försökt prata med honom och han har berättat att det handlar om att han blivit hjärntvättad helt enkelt. Han körde en helg en bil i vilken en dansbands-skiva fastnat och gick på repeat, det var så det började. Han har förklarat för mig att dansbandslåtar är så enkla, texterna handlar lixom om vardagen (läs exempelvis: jag måste ringa Carina, får inte glömma det), men han misstänker att folk kanske blir hjärntvättade undermedvetet av något tyst budskap som sänds ut "mellan textraderna". Vi letar nu efter en exorcist som kan ta sig an honom, undrar om det är avdragsgillt?







2010-11-11 @ 15:59:37
Postat av: Fisken

Ha, ha, ha! Ja din vän Syrianen ses förmodligen som en presumtiv självmordsbombare med obegränsad tillgång till bränsle. Förmodligen så är det Säpo i den svarta V80n som åker bakom as we speak.



Personligen är jag av åsikten att man skall vara rädd om sina fördomar. De är de som formar en. ;-)



Klart det är avdragsgillt! Det måste det vara! Annars jävlar!!!

2010-11-11 @ 18:09:08
URL: http://dumbasfisken.blogg.se/
Postat av: Noni

Ha ha ha ha, ja en persons fördomar berättar djävligt mycket om denne. Man får va tacksam över att man får reda på hur folk är.

2010-11-11 @ 20:39:17
Postat av: burgschki

Men Noni, det är inte värt det att ta fördomar och stereotyper på alltför stort allvar. Ju mer upprörd man blir, desto roligare finner andra det att fortsätta. De flesta inser ju självklart att det deras fördomar inte stämmer, de tycker ändå att det är kul att fortätta. Typ som trista grabbskämt om Blondiner eller liknande.



Jag skriver detta till dig utifrån perspektivet flickvän till Tysk kombinerat med att bo i Tyskland. Hur jävla kul tycker inte folk det är att lufta sina fördomar om tyskar inför mig, gärna genom att försöka hitta på något putsfyndigt skämt. Svenskar älskar att hacka på tyskar.



Jag bryr mig inte eftersom jag ju vet att Tyskland är bra och att Hamburg och Berlin slår Malmö/Göteborg/Stockholm med hästlängder och att det är deras loss. Ibland blir jag självklart trött, men det är inte värt det att uppröras.



Lastbilschaufförer är den nya Tysken.

2010-11-11 @ 22:15:40
URL: http://ingensagan.blogspot.com
Postat av: Noni

Va terrar svenskar tyskar? Norrmän har man ju hört om, men tyskar? I och för sig, nu när du skriver det så kommer jag att tänka på ett klipp med David Hasselhoff som sjöng nån riktigt patetisk dänga och alla tyskar blev till sig i trasorna och det gjorde vi svenskar narr av. Men å andra sidan så har ju vi svenskar dansband och basshunter och DET är verkligen något att skämmas för.



Nej jag bryr mig inte om att folk har fördomar om truckers, särskilt inte dom där små pojkarna ifråga. Det räcker med att man säger något nedlåtande om det fotbollslag de håller på alternativt nämner att de gått upp i vikt, så börjar de gråta och avlutar sin vänskap med en på facebook - tro mig, jag har testat. För tillfället så är jag dock en smula nedslagen över en massa skit som händer i branchen, just nu är det väldigt mycket illavarslande i görningen som dessutom egentligen bara är toppen på isberget. Men det är inget som gemene man har koll på över huvudtaget. Så länge folk kan gå in på Ica och införskaffa chipsen till fredagsmyset, så är dom nöjda. Vi får väl hoppas att dom kan fortsätta med det. Annars får dom åka ned till Tyskland och köpa sina dagligvaror och kan ju samtidigt passa på att terra tyskarna.

2010-11-11 @ 23:47:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0