Vad fan glor ni på...

...har ni aldrig sett en myling förut?!



Myling:

En myling (även utbörding) var i svensk folktro en gengångare av ett odöpt nyfött barn som mördats av sin mor och gömts, till och med under golvet i stugan ibland, för att dölja en oönskad födsel.

I sägnerna berättas det om hur modern avslöjas när mylingen sjunger en sång om sitt öde. Mylingar troddes finnas på platser där en ung mor kunde tänkas gömma ett dött barn, som myrar, uthus, dyngstäder, stenrösen och skogsbackar. Från dessa kunde man ibland höra gråt och barnskrik. Ibland kunde det odöpta barnet ropa på hjälp, "ge mig ett namn!", och då kunde man rädda det genom att säga "Du kan ta mitt, jag heter NN". Man kunde även hjälpa det genom att hitta liket och begrava det i vigd jord på en kyrkogård.

Ordet kommer från "myrding", från fornsvenskans myrða, "mörda". Myling betyder alltså kort och gott "mördad".

En sägen från Bergslagen berättar om en gammal torpare som på väg hem från krogen tilltalades av en liten pojke med orden: "Morfar, morfar, får jag pappa?" (Ordet pappa är en dialektal form för att bli ammad). Gubben vägrade först att inlåta sig, men då pojken fortsatte att ställa sin fråga svarade han slutligen: "Har du nån te papp' så papp', men inte får du te pappa mej". Då gav sig pojken iväg. När gubben slutligen kom hem till sin torpstuga fann han sin hemmaboende dotter död i utdragssoffan med blodet flytande från brösten. Gubbens svar gav pojken möjlighet att ta hämnd på sin moder, med sägnens ord: "När pôjken hade fått lov te papp' så visste han vart han skulle gå".

Källa: Wikipedia




Kommentarer
Postat av: Plupp

Men fan vad creepy!

2010-08-10 @ 11:41:28
Postat av: Noni

Med Emil i Lönnebergas Mylingincident i bakhuvudet, ville jag skämta till det lite om att Musse är ett spöke eftersom han ser så rolig ut på bilden med likblekt nylle och isblå ögon - precis som en spökbebis i en b-skräckis! I enlighet med Astrid Lindgrens utsaga om att en myling rätt och slätt är ett spökbarn, så hade det varit kul. Utifrån wikipedias sjukt obehagliga definition av ordet, blev det dock precis som du skriver riktigt creepy! "Morfar, morfar, får jag pappa!?".

2010-08-11 @ 11:33:10
Postat av: Calle

USCH!!!!

2010-08-11 @ 16:42:15
Postat av: Miss Saj

Ja fan vad sjukt egentligen!

2010-08-11 @ 20:26:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0